Xerrada i debat amb Miren Etxezarreta (economista i membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa) el dissabte 4 de març a les 11:00h a l’Ateneu Popular de Xàtiva.

El Grup de Lectura de Crítica a l’Economia es un projecte de la Biblioteca Social Vicent Garrido. És un grup de gent que funciona de forma horitzontal, un espai per fer del debat i la formació una ferramenta política que ens permeta construir, col·lectivament, pensament crític.

Des d’aquesta perspectiva, el grup de lectura va començar el curs llegint, debatent i reflexionant entorn l’informe num. 11 del Seminari d’Economia Crítica Taifa: La despossessió de la vida quotidiana. A poc a poc, i mes rere mes, hem anant entenent el funcionament del capitalisme en les nostres vides, la desindustrialització de l’estat espanyol, les privatitzacions, l’atur i la seua gestió, la liquidació de l’estat del benestar o el rebut de la llum.

Però perquè l’economia? Es a dir, perquè el grup de lectura s’entesta en tractar temes relacionats amb eixa ciència tan, pensem equivocadament, allunyada de les nostres decisions diàries? Diu Òscar Garcia Jurado, economista i gran amic, que durant massa temps l’economia ha sigut contemplada com una disciplina, sabers propis dels capitalistes, dels poderosos i dels explotadors. A les persones i col·lectius que cerquem la transformació només ens quedava oposar-nos, dir no a tot allò que digueren aquestos senyors benvestits, que amb paraules inintel·ligibles s’encarregaven de fer-nos saber que amb les coses del menjar no es juga i per tant, les decisions sobre aquest tema devien ser preses per «experts»; gran error, una ferramenta tan poderosa no deu deixar-se al rival, i més, quan la base de l’economia és el treball de la gent, quan la riquesa la creem nosaltres.

Per això gastem els informes de Taifa, perquè pensem que els moviments socials, les persones crítiques, els col·lectius de base necessitem conèixer, analitzar, estudiar, discutir, debatre sobre economia, eixa ciència que té molt a vore amb la nostra quotidianitat.

El Seminari d’Economia Crítica Taifa és un col·lectiu que du més de 20 anys formant, humilment, als moviments socials d’arreu l’estat espanyol en temes d’economia. Són una ferrament essencial per la formació política de nombrosos col·lectius que lluiten al carrer contra el monstre capitalista.

La formació que ens acosta Taifa ens dóna la oportunitat de conèixer, comprendre i entendre, en el seu conjunt, els mecanismes de dominació capitalista, les raons per a l’existència de la pobresa, l’esclat de la crisi, la bombolla immobiliària i un llarg etcètera, es a dir, el perquè de tot allò que succeeix al nostre voltant i al que hem de fer front cada dia en les nostres xicotetes vides.

Ens ajuda a mirar amb altres ulls la realitat, més enllà d’allò visible, per buscar les raons més profundes de la desigualtat i la injustícia, i ens empenta al diàleg amb l’altra, perquè la gent de Taifa no dóna solucions ni receptes, dóna idees, arguments i raons, i nosaltres haurem de ajuntar-nos amb altres per buscar camins comuns que ens traguen, quotidianament, d’aquesta bogeria anomenada capitalisme, que qüestionen la realitat, ens ajuden a interpretar-la i estimulen la recerca d’un veritable canvi social.

Després de la xerrada hi haurà dinar. Sí vols quedar-te escriu-nos al correu de la biblioteca bibliotecasocialxtv@riseup.net