Barriendo_el-_muelo_cereal

“Ha arribat el moment de fer era”

Així és com la dita popular anunciava el moment de preparar-se per anar a les eres i treballar el blat. Allà, un lloc a les afores del poble, ben airejat i de propietat comunal, les persones trillaven el blat (treure la pallorfa) mentre compartien la tasca del treball i la vida en comú.

I així és com des d’aquest jove projecte volem afrontar aquest nou cicle, al que el capitalisme i la mercantilització de totes les esferes de la nostra vida ens ha portat. Lluny de la lògica dels mercats i l’aïllament social que vivim.

La Biblioteca social Vicent Garrido, és un espai ancorat a l’Ateneu Popular de Xàtiva, des d’on volem encetar aquest nou cicle recuperant i re- inventat la vida en comú, a partir de l’aprenentatge.

Des d’aquest espai, creiem en la necessitat de generar i donar suport a espais que fomenten la trobada lliure entre persones i col·lectius per a la construcció d’aprenentages. Espais que faciliten la creació de xarxes autònomes de formació entre persones i col·lectius, sense estar lligats a cap títol ni certificat. Només el lliure aprenentatge.

Pensem que és important començar a re-inventar el vell concepte d’educació, hereu de la modernitat, en la que el desenvolupament del capitalisme i la consolidació de l’estat modern han acabat per institucionalitzar i desposseir a les persones de tots els sabers i aprenentatges de la vida. Feina nostra és la de recuperar-los, per tornar a donar-li un sentit en les nostres vides i fer d’elles una alternativa real de transformació.

Com deia Illich, la possibilitat de generar coneixement de forma autònoma i compartida, representa una acció contestatària que guanya força en un context de mercantilització i privatització no sols de l’accés al coneixement, sinó també de restricció constant dels mitjans per a la seua popularització.

Volem posar en marxa espais, que al igual que els nostres avantpassats, posen l’accent en l’autooaprenentatge col·lectiu, en els processos creatius de cultura i de coneixement compartits, i en l’estimulació del pensament i la selecció crítica de la informació. Espais que amb el temps ens ajuden a articular la creació de pràctiques emancipatòries que enceten processos creatius de transformació política i cultural.

En una societat atomitzada, en al que cada vegada més es caracteritza per l’aïllament de les nostres vides i pel triomf d’un model de relacions socials entre les persones mediades per mercaderies, només ens queda la possibilitat de trencar-lo i generar una ruptura, per començar a fer i construir la nostra vida en comú.

Xàtiva, juny del 2016