grup

Durant els darrers mesos els mitjans de comunicació i les forces polítiques parlamentàries ens diuen que poc a poc estem ixint del col·lapse financer del 2008. Però, hem estem ixint realment de la crisi o, més bé hem entrat en un nou cicle de misèria i precarietat?

Podrem tornar a una etapa de creixement econòmic i riquesa del capitalisme com el desenvolupat durant les últimes dos dècades, o estem arribant als seus límits?

Què ha suposat tot això per als treballadors i les treballadores? I per què cada vegada tenim més accés a riquesa material però en canvi tenim vides i treballs, qui té la sort d’aconseguir-ne un, més precaris?

Vine al grup de lectura!

Primera trobada dissabte 25 de juny a les 11:30 a l’Ateneu Popular de Xàtiva.

————————————————————————-

El grup de lectura com a eina política i de transformació.

El grup de lectura o seminari de crítica a l’economia és una proposta oberta  de formació per a totes aquelles persones i col·lectius, tant de l’ateneu com de fora, que estiguen interessades en participar-hi.

El grup de lectura pretén ser una eina que ens permeta generar entre totes les persones i col·lectius que hi participen, un procés d’aprenentatge a partir d’una lectura compartida. En aquest cas, la necessitat de la formació ens aspectes de l’economia política ens duu a buscar un conjunt de lectures, que de forma introductora ens ensenye un mètode rigorós per fer una anàlisi radical que ens permeta anar a la soca-rel en la comprensió de les lleis i fonaments que mouen el capitalisme. Per a això sense dubte la millor obra que pot representar aquest mètode, és l’obra del Capital de Marx.  No obstant però, pensem que per la seua complexitat i llargada ens aniria bé una lectura més introductora. Creiem que  per a una primera aproximació a la comprensió del seu mètode, seria recomanable començar per unes lectures que faciliten un ajut en general, per a entendre tot el marc conceptual que Marx desenvolupa en tota l’obra del Capital.

Les lectures escollides són:  “ Fundamentos y límites del capitalismo ” de Louis Gill, i “ Crítica de la economia política. Una introducción al Capital ” de Michael Heinrich. Aquestes, més enllà de l’aspecte ideològic poden ser unes lectures bastant adequades per a fer una aproximació de forma introductora del mètode del Capital.

Durant les trobades, els i les  participants generaran debats i diàlegs per compartir reflexions al voltant de les lectures.

La finalitat del grup de lectura és l’expectativa que es pose cadascú/na, però si hem de parlar amb un sentit general i col·lectiu, la finalitat del grup és la de generar un espai de formació i d’aprenentatge que cree i reforce els lligams de caire polític i personal nous o existents. A més a més, el grup de lectura ens permetrà ajudar-nos entre totes a intercanviar diverses opinions i ajudar-nos a abordar conceptes més complexos i aprofundir amb ells.

 

METODOLOGIA

La metodologia del grup serà la més semblant a la d’un grup cooperatiu o una aprenentatge entre iguals.  Aprenem totes juntes a partir d’una lectura compartida.

  • El grup escull les pàgines que s’han de llegir totes les persones que participen.
  • Una o dos persones s’encarreguen de ser les responsables de preparar-se una exposició del que s’ha de llegir per a la propera trobada .
  • El dia de la trobada les persones encarregades fan l’exposició i posteriorment s’obri el debat sobre els aspectes que cadascú considere importants a comentar o entendre, etc.

TEMPORALITZACIÓ

La primera trobada serà el dissabte dia 25 de juny a les 11:30 a l’Ateneu Popular de Xàtiva. En ella farem una breu explicació del per què i la finalitat del grup de lectura, i la metodologia que emprarem. Després s’escollirà les pàgines per llegir i la data per a la propera trobada.

La duració del grup de lectura serà en funció del temps que es necessite per anar avançant amb les lectures i els debats. Cal quedar clar que una de les finalitat del grup no és la d’acabar el llibre, sinó centrar-se en el procés  d’aprenentatge i sobre tot en el seu  debat.

MATERIALS

Com   a   material,   s’ha   dissenyat   aquest propi blog,   des   d’on   difondre  els  seguiments  de   les   trobades,   i   tot   el   material   necessari   per   a   les  lectures, com les descàrregues en pdf del material per a les lectures.

Per a més informació podeu escriure a les següents contactes:

bibliotecasocialxtv@riseup.net